Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Від полив’яних яєць часів Київської Русі до писанки на страусиному яйці: у Києві відкрилася виставка до Великодніх свят (+фото)

04 квітня 2024 року, 12:38

Музей історії міста Києва презентував виставковий проєкт «Анастазис. Світло Воскресіння», що демонструє витоки та становлення найважливішого християнського свята. Головні символи великодньої експозиції – дерево життя і писанка – два надпотужні образи, що ілюструють спадковість поколінь і безперервність буття. Обидва символи є надзвичайно шанованими в українській обрядовій культурі та народному мистецтві.

«Воскресіння Христове та весняні свята, що передували Великодню в дохристиянські часи, завжди були особливими для українців. Відчуваючи міцний зв’язок із природою, люди святкували остаточну перемогу весни, тепла та сонця. Це час єднання всієї родини, радісних зустрічей із найближчими. І навіть війна не змогла знищити наші цінності, наші традиції і свята. Особливо сьогодні ми так чекаємо на перемогу світла над мороком, перемогу життя над смертю! Ми чекаємо на перемогу, обираючи життя, віру і боротьбу за своє існування. Центральний символ дерева життя на виставці уособлює непереможну силу українського духу, що передана нам пращурами», – сказала на відкритті генеральна директорка Музею історії міста Києва Діана Попова.

Експозиція охоплює різні історичні періоди та грані святкування Великодня – і духовні, і світські. Різноманіття експонатів – керамічні полив’яні яйця часів Київської Русі, Царські врата ХVIII століття, давній святковий одяг українців, великодні листівки, колекція писанок з орнаментами всіх регіонів України тощо – дасть змогу відвідувачам побачити і неповторність української традиції, і культуру святкування Великодня в інших країнах. Окремо на виставці представлені європейський великодній декор і діаспорні писанки.

Відвідати виставку можна до 6 травня в Музейно-виставковому центрі Музею (вул. Богдана Хмельницького, 7): у середу-неділю з 12:00 до 19:00, понеділок-вівторок – вихідні. Каса працює до 18:30.

Наголошуємо, виставка проходить із дотриманням безпекових вимог. Просимо містян бути обачними та не ігнорувати сигнали повітряної тривоги. Найближче до Музейно-виставкового центру укриття – станція метро «Театральна».

Виставка до Великодніх свят у Музеї історії Києва (фото – КМДА, Михайло Криволапов)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]