Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Ганна Старостенко: Безпека, безбарʼєрність та реінтеграція ветеранів через мистецтво – основні тренди розвитку столичної культури (+фото)

04 квітня 2024 року, 12:00

Попри повномасштабну війну, культурна сфера столиці продовжує розвиватися. І якщо перший рік повномасштабного вторгнення головним завданням для закладів культури було зберегти те, що є, то 2023 рік пройшов під гаслом «Зберегти й розвиватися в умовах війни». Про це під час розширеного засідання колегії Департаменту культури розповіла заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

«Попри всі труднощі та виклики повномасштабної війни, заклади культури продовжують діяти, а глядачі – відвідувати вистави та інші мистецькі заходи. Адже сьогодні ми, як ніколи, відчуваємо, наскільки культура нас об’єднує та ідентифікує як українців. Утім повномасштабне вторгнення змусило культурну сферу столиці переформатуватися та розставити пріоритети. Головний із них – це питання безпеки. Ми маємо дбати про наших відвідувачів і колективи. Тому у 2023 році заклади культури спрямовували свої зусилля на створення укриттів, їхній ремонт або пошук укриттів поблизу. Ця робота продовжиться і цьогоріч. Другий важливий виклик – це врахування принципів безбар’єрності. Кожен наш заклад має бути безбар’єрним і доступним – інформаційно, ментально, фізично. Третє питання також пов’язане з війною – це реінтеграція внутрішньо переміщених осіб, ветеранів через мистецтво. Я впевнена, що сьогодні кожен заклад культури працює з військовими, ветеранськими і громадськими організаціями, адже мистецтво лікує. Ми маємо створити максимальні умови для того, щоб Захисники і Захисниці, які повертаються з фронту, та ті, хто постраждав через війну, мали доступ до наших закладів і завдяки мистецтву хоч трошки могли відволіктися від страшних подій», – наголосила Ганна Старостенко.

Вона зауважила, що через збройну агресію рф у столиці пошкоджено низку закладів культури. Тож у 2023 році коштом міського бюджету проводили відновлювально-реставраційні роботи в музеях і бібліотеках, що зазнали пошкоджень ворожими обстрілами.

Також, за словами заступниці голови КМДА, попри те, що сфері культури важко розвиватися в умовах війни, керівники та працівники закладів продовжували пошук форматів, які б задовольняли культурні потреби містян. І одним із результатів спільної роботи стало відкриття культурного кластера «Краків», що відбулося влітку минулого року. Сучасний багатофункціональний простір із кінотеатром, театром, танцювальною студією та медіацентром наразі є однією з найкращих локацій у Києві, що відповідає вимогам сьогодення.

Як зазначив директор Департаменту культури КМДА Сергій Анжияк, муніципальні театри презентували містянам 97 прем’єрних вистав (у 2022-му – 58), показали понад 4 тис. платних вистав, які відвідали більше пів мільйона глядачів, що вдвічі більше за 2022 рік. Також театри представили 77 благодійних вистав, які відвідали втричі більше глядачів, ніж у 2022-му. Концертні колективи провели 403 концерти, зокрема благодійні, на яких були присутні близько 124 тис. глядачів. У підпорядкованих Департаменту культури музейних закладах пройшло понад 400 виставок, більше 10 тис. екскурсій, різнопланові заходи на підтримку ЗСУ, що в рази більше за 2022 рік. Крім того, оцифрували понад 36 тис. музейних предметів.

Упродовж 2023 року збільшилася кількість користувачів бібліотек на 25%, а музеї провели понад 400 виставок, що вдвічі більше за показники 2022 року. Окремо варто звернути увагу на роботу Київського зоопарку, який за 2023 рік відвідали 665,5 тис. киян і гостей міста, що стало найбільшим показником за останні 5 років. Також зоопарк врятував понад 100 тварин, а загалом за час війни – понад 500 особин різних видів, що прибули з тимчасово окупованих територій і місць ведення військових дій. Також через програми з психоемоційної реабілітації в зоопарку за 2023 рік пройшли близько 50 тис. осіб. 3 червня 2023 року після капітального ремонту відновив роботу Культурний кластер «Краків», що став важливою культурною локацією столиці. У минулому році тут провели 58 заходів, у яких взяли участь понад 40 тис. осіб.

Також під час засідання колегії постійна комісія Київради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій затвердила звіт про хід і результати виконання Комплексної міської цільової програми «Столична культура: 2022–2024 роки» за 2023 рік.

Засідання колегії Департаменту культури КМДА (фото – КМДА, Любов Голуб’ятнікова)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]