Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столиці запроваджено систему дистанційного моніторингу стану плоду для вагітних із високими перинатальними ризиками – Валентина Гінзбург

26 грудня 2023 року, 11:58

Вперше вагітні киянки, які мають високі перинатальні та акушерські ризики, отримали можливість цілодобового домашнього спостереження та лікарського контролю за станом ще ненародженої дитини. Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Необхідне обладнання закупили за кошти столичного бюджету, а впровадження проєкту покладено на створений окремим наказом ДОЗ Координаційний центр.

Валентина Гінзбург зазначила, що реалізація цього нескладного в користуванні для вагітної і одночасно ефективного високотехнологічного проєкту в змозі зберегти не одне життя, адже швидке виявлення проблеми внутрішньоутробного стану плоду дозволяє вчасно зреагувати та попередити загрозливі ситуації, що можуть призвести до завмирання вагітності.

Фетальний доплер – так називається медичний девайс – використовується для моніторингу серцевих скорочень плода у ІІ та ІІІ триместрах вагітності. Завдяки йому ще ненароджена дитина цілодобово перебуває під пильним триступінчатим контролем. Бачити, все гаразд чи є проблема, в умовах реального часу може сама вагітна та її акушер-гінеколог, а для контролю – ще й фахівець Координаційного центру.

«Невеличкий гаджет за допомогою спеціального додатку у смартфоні дозволяє і самій майбутній мамі, і лікарям постійно відслідковувати, що відбувається з майбутнім малюком, та вчасно зреагувати в разі виявлення порушень. І це при тому, що жінка продовжує жити звичним життям і не має необхідності перебувати у стаціонарі або щодня здійснювати контрольні візити до клініки. Із мобільного вагітної всі дані потрапляють у її особистий кабінет, доступ до якого має вона та медики. Крім того, у разі загрози плоду, на мобільний телефон лікарів миттєво приходить відповідне сповіщення», – пояснила директорка Департаменту.

Валентина Гінзбург зазначила, що визначати, чи потрібне конкретній вагітній жінці таке дистанційне спостереження і протягом якого часу, має винятково лікар, який аналізує її діагноз та поточний стан здоров’я.

«Хочу підкреслити, що така можливість для мешканок столиці безкоштовна та доступна для всіх пацієнток комунальних медичних закладів. Ми лише почали роботу з фетальними доплерами, та, окрім перших результатів, уже маємо відгуки від жінок, що навіть сам факт такого зручного та надійного контролю діє заспокійливо, знімає напруження і стрес через занепокоєння про перебіг вагітності. Звісно, психоемоційний стан мами дуже важливий. Та головне, що завдяки запровадженню сучасних технологій у столиці з’явився додатковий дієвий механізм зниження ризиків материнських і перинатальних втрат. А по факту це – врятовані життя та щасливі родини», – наголосила Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]