Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Послуга з формування життєстійкості: відповіді на найпоширеніші питання

19 грудня 2023 року, 13:01

Наразі триває процес залучення територіальних громад і конкурс серед надавачів послуги з формування життєстійкості в межах пілотного проєкту. Міністерство соціальної політики України відповідає на найпоширеніші питання представників влади та надавачів щодо послуги з формування життєстійкості.

У чому полягає послуга?

У межах надання послуги учасники опанують навички зниження рівня стресу і тривожності, самодопомоги й першої психологічної допомоги близьким. Особлива увага приділятиметься розвитку батьківських навичок і догляду за дітьми. А також – психологічній роботі з військовослужбовцями, ветеранами та їхніми родинами.

Окрім того, передбачено навчання волонтерів і допомогу в координації їхньої діяльності.

Проєкт є складовою Всеукраїнської програми ментального здоров’я. Партнерами проєкту виступають: Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Агропромхолдинг Астарта-Київ, БФ «Повір у себе» та інші.

Як надаватиметься послуга?

Послуга психосоціальної підтримки насамперед передбачає комплексний підхід. Спочатку фахівці проводитимуть оцінку потреб людини та складатимуть дорожню мапу. Після цього надаватиметься допомога в установленні контактів із фахівцями, службами, організаціями, які пропонують послуги для вирішення наявних проблем, можливості соціального захисту тощо.

За місцем надання послуги будуть запроваджені: психологічна діагностика, психологічне консультування (індивідуальне, сімейне чи групове); надання психологічної підтримки та допомоги після психологічних травм і стресових розладів; навчання методам і прийомам, які допомагають знижувати фізичний та психологічний стрес тощо.

У межах підготовки фахівців усі надавачі пройдуть низку тренінгів, зокрема курси «Самодопомога Плюс» від ВООЗ та «Батьківство без стресу» від ЮНІСЕФ.

Де і коли надаватиметься послуга?

Послуга реалізовуватиметься через територіальні громади. Нагадаємо, будь-яка територіальна громада України може подати свою заявку на участь у проєкті. Строки подання заявки оновлюються на сайті Міністерства соціальної політики.

Заплановано реалізувати послугу з формування життєстійкості до 31 грудня 2024 року. Надалі проєкт масштабується на всю Україну.

Хто може стати надавачем послуги в межах проєкту?

Надавачем послуги з формування життєстійкості можуть бути юридичні особи та ФОПи, включені до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, які мають або можуть сформувати команди фахівців. Вона має включати соціальних менеджерів, психолога та соціального працівника.

Конкурсний відбір надавачів проводить Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю. Більше деталей про конкурсну заявку, критерії та дедлайни – за лінком.

Поза конкурсом можуть подати свої заявки ті, хто планують надавати послугу власним коштом, а також беруть на себе облаштування і утримання приміщення. Такими надавачами можуть виступати юрособи, ФОПи, зокрема ГО, а також комунальні установи.

Щоб долучитися до онлайн-консультацій для надавачів, які проходять щоп’ятниці о 15:00, необхідно заповнити форму онлайн-реєстрації: https://forms.gle/grcffnZ6ejWyiLd19.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]