Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Як відновити втрачені документи, що підтверджують право власності на нерухоме майно – інструкція

15 серпня 2023 року, 12:58

Збройна агресія російської федерації не лише завдає шкоди життю і здоров’ю населенню України, але й призводить до порушення майнових прав та інтересів громадян. Враховуючи широку географію пошкоджень та руйнувань майна, одним із головних викликів постає питання компенсації за втрачене житло.

В умовах війни захист права власності ускладнюється тим, що під час евакуації з районів ведення активних бойових дій громадяни України часто стикаються із втратою документів, що підтверджують право власності на нерухоме майно. Окрім того, існують випадки відсутності навіть первинної реєстрації права власності. Тому компенсація безпосередньо залежатиме від того, чи вдасться особі підтвердити своє право на володіння майном.

Благодійна організація «Благодійний фонд «Право на захист» розробила інструкцію щодо порядку відновлення документів, які підтверджують право власності на нерухоме майно. Інформація буде корисна як для громадян, так і уповноважених представників територіальних громад.

Зокрема, в інструкції роз’яснюють, як відновити втрачений документ, що підтверджує право власності на нерухомість, виданий після 1 січня 2013 року; як отримати довідку з Державного реєстру онлайн; як відновити документ, що підтверджує право власності на нерухомість у судовому порядку тощо.

Інструкція підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]