Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко звернувся до Верховної Ради та Уряду з пропозицією законодавчих ініціатив для забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб

03 квітня 2024 року, 14:01

Мер Києва Віталій Кличко направив звернення до голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України та Уповноваженого з прав людини при Верховній Раді з пропозицією внести зміни до низки законів і нормативно-правових актів щодо забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, відновити обов’язок замовників об’єктів будівництва передавати безоплатно до комунальної власності частину житлових приміщень у зведеному будинку.

«Київ готовий допомагати ВПО з житлом, утім ми потребуємо законодавчих змін. Сьогодні гарантоване державою право на забезпечення житлом для низки пільгових категорій органи місцевого самоврядування фактично реалізовують замість держави з місцевих бюджетів. У 2011 році Верховна Рада України звільнила забудовників від передачі частини житлової площі, окрім пайового внеску, а у 2021 році скасовано і його. Це позбавило органи місцевого самоврядування можливості забезпечувати житлом пільговиків. Державою затверджено Стратегію державної політики щодо ВПО та операційний план заходів з її реалізації. Але щоб їх реалізувати, потрібно внести зміни до цілої низки законів та нормативно-правових актів. Київ продовжуватиме робити все для забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб, та готовий взяти участь у підготовці необхідних проєктів рішень», – наголосив у своєму зверненні Віталій Кличко.

Сьогодні в Києві обліковується понад 410 тисяч внутрішньо переміщених осіб, із них понад 211 тисяч зареєстровано після 24 лютого 2022 року.

«Для успішної інтеграції людей, які були змушені залишити свої домівки, Київ імплементував усі передбачені законом пільги та компенсації в міські цільові програми. Крім цього, зареєстровані ВПО можуть використовувати такі ж можливості, які є і у киян. Це прямі виплати, влаштування дітей до садочків та шкіл, медична допомога, соціальні послуги, отримання картки киянина тощо», – повідомив Віталій Кличко.

Він зауважив, що тільки за програмою «Турбота. Назустріч киянам» надано послуги понад 93 тисячам ВПО на 107 млн грн із міського бюджету. Понад 27 тисяч дітей із статусом ВПО влаштовано до комунальних закладів освіти, ще понад 1 700 осіб – до закладів професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти.

«Для забезпечення внутрішніх переселенців житлом, що лишається найбільшою проблемою, Київ реалізував та розпочав низку проєктів. Для їхнього тимчасового проживання закуплено 113 квартир, у які вселено 379 осіб. Ще 567 квартир закупили для передачі в оренду з правом переважного викупу строком до 10 років пільговим категоріям, зокрема і ВПО, які потребують житла. Спільно з Маріуполем зараз реалізовуємо проєкт із надання тимчасового житла для маріупольців у столиці. Водночас, з наданого Фондом держмайна переліку приміщень у Києві жоден з гуртожитків не придатний до заселення, а відремонтувати або реконструювати їх у стислі терміни теж неможливо», – зазначив мер Києва.

Віталій Кличко у своїх листах до голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України та Уповноваженого з прав людини при Верховній Раді звернув увагу на необхідність комплексного підходу до вирішення проблеми, зокрема на загальнодержавному рівні.

Він запропонував інтегрувати з відповідними базами даних і публічними електронними реєстрами Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб; запровадити електронний кабінет внутрішньо переміщених осіб та інтегрувати його в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб; створити єдину базу житлових та інших приміщень, придатних для тимчасового проживання (перебування) внутрішньо переміщених осіб.

Також мер наголосив на потребі внести зміни до:

  • Житлового Кодексу України;
  • Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»;
  • Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших законів в частині чіткого визначення повноважень державних органів влади та місцевого самоврядування;
  • Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Крім того, Віталій Кличко запропонував прийняти:

  • Державну цільову програму забезпечення житлом, зокрема внутрішньо переміщених осіб;
  • Державну програму інтеграції внутрішньо переміщених осіб, де чітко визначити термін «інтеграція внутрішньо переміщених осіб»;
  • Порядок міжгалузевої взаємодії державних органів, органів місцевого самоврядування, міжнародних та громадських організацій, спрямованих на надання допомоги внутрішньо переміщеним особам;
  • Протокол (механізму) оцінки потреб та збору даних внутрішньо переміщених осіб для їх подальшого задоволення з урахуванням критеріїв уразливості.

Мер Києва наголосив, що потрібно відновити обов’язок замовників об’єктів будівництва (інвесторів) передавати безоплатно до комунальної власності відповідного населеного пункту визначену частину житлових приміщень у зведеному будинку для забезпечення соціальним житлом осіб, яким таке право надано державою.

Нагадаємо, Віталій Кличко ініціював створення Київської платформи задля допомоги ВПО, які переїхали до столиці.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]