Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко звернувся до Уряду та Верховної Ради з проханням врегулювати питання компенсації витрат на пільговий проїзд у міському транспорті в усіх населених пунктах України

08 квітня 2024 року, 17:03

Мер Києва Віталій Кличко звернувся до Прем’єр-міністра та голови Верховної Ради України з проханням на державному рівні врегулювати питання компенсації витрат на пільговий проїзд у міському транспорті в усіх населених пунктах України.

Так, держава гарантує право пільгового (безоплатного) проїзду різними видами міського транспорту загального користування учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, особам з інвалідністю І та ІІ груп, дітям з інвалідністю та іншим категоріям, яким державою гарантовано право пільгового проїзду.

Проте Бюджетний кодекс України дозволяє муніципалітетам компенсувати вартість цього проїзду винятково в межах територіальної громади та за її мешканців. Таким чином можуть виникати ситуації, коли права на пільговий проїзд в громадському транспорті для тих громадян, які не зареєстровані в громадах, на території яких вони користуються громадським транспортом, обмежуються через відсутність потрібних коштів в місцевих бюджетах.

У зв’язку з цим Київський міський голова Віталій Кличко запропонував внести зміни до законів України для реалізації одного з двох можливих рішень:

  • монетизації пільги з безоплатного проїзду пільгових категорій і забезпечення державою виплат відповідних сум безпосередньо цим людям;
  • передбачення в бюджетному законодавстві субвенції органам місцевого самоврядування на компенсацію витрат за пільговий проїзд.

«Звертаю увагу на важливість порушеного питання для тисяч людей, які потребують нашої спільної допомоги та забезпечення їхніх прав на всій території України», – наголосив мер Києва.

Нагадаємо, що Київ забезпечує безкоштовне перевезення пільгових категорій громадян, яким право пільгового проїзду надане державою. Орієнтовно втрати комунальних підприємств «Київпастранс» та «Київський метрополітен» за перевезення пільгових категорій за пільгами, які потребують відшкодування з державного бюджету, за період з 2016 до 2023 року становить 5,6 млрд гривень.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]