Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Заклики забрати в центр кошти з депозитних рахунків місцевих рад суперечать філософії децентралізації»

18 вересня 2017 року, 12:51

 

Заклики терміново забрати до центрального бюджету кошти з депозитних рахунків місцевих рад суперечать філософії децентралізації. Про це заявив мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко під час виступу в Одесі на Українському муніципальному форумі, який щорічно проводить АМУ.

«Останнім часом почастішали закиди місцевим владам за нібито неефективне використання коштів у вигляді зберігання їх на депозитних рахунках. На цьому тлі лунають заклики терміново все забрати у центр або обтяжити місцеве самоврядування суто державними функціями, що суперечить філософії децентралізації», – наголосив Віталій Кличко.

Він зазначив, що раніше муніципалітети були позбавлені будь-якої фінансової автономії і не мали ресурсів на реалізацію інфраструктурних проектів, модернізацію ЖКГ, належний благоустрій. А саме це визначає якість життя у громадах.

«Держава фактично повернула муніципалітетам попередні борги. Логічним є те, що органи місцевого самоврядування намагаються використати ці кошти найбільш ефективно. Право розміщення коштів спеціально було надане місцевим бюджетам, щоб в умовах бюджетної децентралізації вони змогли оновити інфраструктуру. Для реалізації масштабних інфраструктурних проектів кошти потрібно закамулювати», – зазначив голова Асоціації міст України.

Відсотки по депозитах, додав він, стають додатковим джерелом надходжень дохідної частини відповідних бюджетів.

«Ці кошти ж не лежать мертвим вантажем. Кожна копійка з них закріплена рішеннями про бюджет за певними статтями видатків місцевих рад», – зазначив голова АМУ.

Ще один аргумент на корись депозитів, зазначив Віталій Кличко, це те, що кошти місцевих бюджетів, що знаходяться у державних банках, працюють на економіку країни – не тільки на державний, але й на приватний її сектор. Це й підтримка ліквідності державного банківського сектору та можливість отримати надійне джерело ресурсу для кредитних операцій.

«Усі намагання скомпрометувати депозити місцевих бюджетів відбуваються на тлі щорічного навантаження на ці бюджети. А саме – перекладення фінансування делегованих державою повноважень на органи місцевого самоврядування та пошуку чергових підстав для цього», – наголосив мер Києва.

Він зазначив, що загальна сума додаткового навантаження на місцеві бюджети з урахуванням минулих років складає 68,1 млрд грн. При цьому найбільша їхня частина передана без надання належних джерел покриття. Зокрема, це фінансування видатків на утримання ПТУ – 5,8 млрд грн; забезпечення пільгового проїзду – 2,2 млрд грн; оплату комунальних послуг у сфері освіти – 9,3 млрд грн та охорони здоров’я – 6,0 млрд грн; заробітну плату непедагогічного персоналу – 9,2 млрд грн та інші.

Разом із тим, зауважив Віталій Кличко, органам місцевого самоврядування доводиться забезпечувати видатки на підвищення рівня заробітних плат працівникам бюджетної сфери, а також на зростання тарифів на комунальні послуги.

«І це при тому, що були вилучені такі джерела покриття, як субвенція на пільговий проїзд, субвенція на різницю у тарифах, субвенція на підготовку робітничих кадрів. І останнім часом спостерігається дефіцит коштів на надання житлових субсидій населенню на оплату послуг ЖКГ», – підкреслив Віталій Кличко.

Він також зазначив, що всі місцеві ради відчувають брак фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших передбачених законодавством пільг, зростання заборгованості за пільгове перевезення та збільшення кількості судових позовів перевізників.

Окрім того, зауважив Віталій Кличко, різко знизилися і надходження акцизного податку з нафтопродуктів до бюджетів місцевого самоврядування у другому півріччі цього року. Через неухвалення відповідної постанови місцеві влади так і не отримують кошти від акцизу з 1 липня цього року.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]