Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «АМУ має напрацювати реальні механізми погашення заборгованості з різниці в тарифах на комунпослуги за 2016-2017 роки»

14 лютого 2018 року, 13:18

Асоціація міст України має напрацювати реальні механізми погашення заборгованості з різниці в тарифах на житлово-комунальні послуги, що утворилися протягом 2016-2017 років. Про це заявив мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко під час засідання правління АМУ.

«Однією із найболючіших для місцевого самоврядування є проблема заборгованості з різниці в тарифах на житлово-комунальні послуги. І ми маємо в найкоротші терміни вирішити це питання», – сказав Віталій Кличко.

Віталій Кличко наголосив, що протягом 2017 року так і не була остаточно вирішена проблема погашення заборгованості з різниці в тарифах, що виникла ще до 1 січня 2016 року. Він нагадав, що в Держбюджеті минулого року були передбачені 5 млрд грн на ці цілі, а також законодавчо визначений механізм погашення.

«Фактично минулого року було використано на погашення заборгованості лише 1,7 мільярда гривень. При цьому близько 95% коштів пішло підприємствам теплопостачання. А ще 1,8 мільярда у грудні 2017-го спрямовані на погашення заборгованості за електроенергію «Вода Донбасу», – зауважив голова Асоціації міст.

«Виникла також і проблема погашення заборгованості з різниці в тарифах за 2016-2017 роки. І, за даними Мінрегіону, ця цифра складає близько 11 мільярдів гривень по теплокомуненерго та близько 2 мільярдів гривень по підприємствах водопостачання та водовідведення», – додав Віталій Кличко.

За його словами, механізм визначення та погашення заборгованості з різниці в тарифах, починаючи з 2016 року, відсутній. Він зауважив, що це сталося через законодавчу норму щодо недопустимості встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги на рівні нижчому за економічно обґрунтований.

Серед шляхів вирішення проблеми – напрацювання змін до законодавства та виділення коштів у Держбюджеті на погашення заборгованості з різниці в тарифах перед підприємствами тепло- та водопостачання за минулі періоди. Для вивчення ситуації та напрацювання пропозицій щодо погашення існуючої заборгованості з різниці в тарифах на житлово-комунальні послуги за 2016-2017 роки Правління Асоціації створило робочу групу. До її складу увійшли мери низки міст.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]