Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ продовжує впроваджувати енергоефективні проєкти в житлових будинках: на вул. Антоновича завершують утеплення фасадів, що збільшить обсяги економії тепла – Петро Пантелеєв

08 листопада 2023 року, 17:09

Цього року програму співфінансування відновлено, і відповідні роботи, порівняно з минулим роком, проходять більш планово. Термомодернізація будинків часткова або комплексна – утеплення, заміна вікон, дверей, модернізація теплових пунктів тощо – допомагає економити енергетичний ресурс, який наразі дуже дорогий. Цього року місто спрямувало на ці потреби близько 200 млн грн, а третину інвестували у свої будинки самі мешканці. Про це під час інспекції будинку в межах енергоефективної програми співфінансування «70/30%» повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

За рахунок таких заходів житловий фонд менше споживає тепла, що, своєю чергою, зменшує обсяги використання природного газу.

«Енергонезалежність – це наша броня, що допомагає протистояти ворогові, який, атакуючи енергооб’єкти, намагається позбавити нас найнеобхідніших послуг. Конкретний приклад – ЖБК «Молодіжний-12» на вул. Антоновича, де триває масштабний проєкт з утеплення фасаду трьох житлових будівель. Важливо, що ЖБК бере участь у програмі вже 4 роки, і місто допомогло більшою частиною коштів – 70% від загальної вартості. Завдяки цьому мешканці замінили освітлення, модернізували будинкові мережі, замінили вікна і двері, а наразі майже завершують утеплення фасаду», – зазначив Петро Пантелеєв.

За його словами, загалом вартість усіх виконаних робіт понад 28 млн грн, із яких 9,9 млн грн зібрали та інвестували мешканці. При цьому кошти поступово акумулювались за рахунок щомісячної плати. І вкладені кошти дуже швидко окупляться за рахунок економії на комунальних послугах – опаленні та електроенергії, дефіцит якої нині доволі відчутний.

Програма «70/30%» – одна з таких пріоритетних програм, яку місто фінансує в межах нинішніх, доволі обмежених можливостей, адже мова йде про оновлення житла, приведення його до базових енергоефективних стандартів. У 2023 році на цю програму місто виділило близько 200 млн.

Зараз у роботі або на завершальній стадії понад 150 об’єктів, де впроваджують енергоефективні заходи: встановлюють або реконструюють теплові пункти, утепляють фасад, замінюють вікна та двері на енергоефективні тощо.

Петро Пантелеєв зауважив, що навіть у таких складних фінансових умовах місто продовжить такі роботи. І до 22 грудня цього року місто приймає заявки для участі в міській конкурсній програмі енергоефективних проєктів «70/30» на 2024 рік. Програми співфінансування працюють уже не один рік, і завдяки ним вдалося успішно виконати близько тисячі проєктів з енергоефективності, загальна вартість яких – понад 1 млрд грн.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]